Duuma möödunud aasta 13. detsembril vastuvõetud amnestiaotsuse tähtaeg lõppes 1. veebruaril.

Otsuseprojekti esitanud riigiduuma julgeolekukomitee esimees Aleksandr Gurov fraktsioonist Ühtsus märkis, et varasema amnestiaakti efektiivsus on silmanähtav.

Gurov rõhutas, et amnesteerimise pikendamise ettepaneku tegi Venemaa presidendi kohusetäitja Vladimir Putin.

Amnestia pikendamise vastu oli julgeolekukomitee liige, kommunistist saadik Viktor Iljuhhin. Ta tuletas meelde, et just tema oli riigiduuma eelmise koosseisu julgeolekukomiteed juhtides algatanud möödunud aasta detsembris amnestia Tshetsheenia lahingutegevuses osalenute suhtes.

Iljuhhini andmeil on seoses sellega relvad maha pannud ligikaudu tuhat tshetsheeni võitlejat.

Samal ajal on Iljuhhin seisukohal, et praegu olukord muutub ning Tshetsheenias peab lõpule jõudma terrorismivastane sõjaline operatsioon, mis jätkub siseministeeriumi jõududega. Seepärast ei ole otstarbekas "pikendada vana amnestia eluiga", vaid mõelda uue otsuse vastuvõtmisele.

Iljuhhini enda sõnul on ta veendunud, et amnestia pikendamise juurde tuleb riigiduumas tagasi pöörduda ka tänavu suvel ja sügisel. Ta tegi ettepaneku hakata lahingutegevusest osavõtjate amnestiaga tegelema siis, kui õiguskaitseorganitel on piisavalt materjali konkreetsete tshetsheeni võitlejate osavõtu kohta terroristlikest aktsioonidest.

Veelgi teravamalt kritiseeris otsuseprojekti liberaaldemokraatide fraktsiooni liider Aleksei Mitrofanov. Ta nimetas amnestiat "hoobiks armee selga" ning deklareeris, et tshetsheeni võitlejaid on vaja maha suruda. "Need on bandiidid. Nendega ei saa olla mingit amnestiat või läbirääkimisi," toonitas Mitrofanov kogu liberaaldemokraatide fraktsiooni nimel.