„Paljastusega“ Olena Zelenska kohta tuli lagedale väidetavalt tema heategevusfondi endine töötaja, kes olevat saatnud portaalile The Intel Drop erinevaid dokumente, selgitava video ja oma isikliku töötunnistuse.

Väidetav anonüümne vilepuhuja rääkis Youtube’i videos, et ta läks Zelenska fondi autojuhina tööle ja hakkas järjest avastama „laste seksikaubanduse“ võrgustikku üle terve Euroopa. Asjaga olevat seotud mh Prantsusmaa, Saksamaa ja Ühendkuningriigid.

Eesti Eest! portaali artikkel pärineb veebilehtedelt The Intel Drop ja InfoWars, mis levitavad Kremli narratiive, vandenõuteooriaid ja valeinfot Ukraina kohta. Esimesena ilmus artikkel portaalis The Intel Drop 5. novembril 2023.

Faktid

  • Väited Zelenska fondi „seksikaubanduse“ kohta pärinevad Kremli-meelsetest valeinfo-portaalidest, mis viitavad anonüümsele YouTube’i videole.

  • Videos räägib mees, kes ei öelnud oma nime, ei näidanud nägu ega esitanud ühtegi tõendit kinnitamaks oma väiteid. YouTube’i kanal loodi vaid selle video jaoks ning kasutati Prantsuse ajakirjaniku nime, kes pole teemaga seotud.

  • Tegu on täielikult väljamõeldud ja tahtliku Ukraina-vastase valeinfoga.

The Intel Dropi artikkel viitab YouTube’i postitatud anonüümsele videole, milles räägib prantsuse keeles oma nägu varjav mees ja väidab end olevat Zelenska fondi endiseks autojuhiks. Mees väidab, et viis orvuks jäänud Ukraina lapsi “pedofiiliakeskustesse” mh Berliini, Londoni ja Pariisi jõukatesse linnaosadesse. 

Video ilmus YouTube’i kanalil nimega “Robert Schmidt” 3. novembril 2023. Tegu ei ole prantsuse ajakirjaniku Robert Schmidti ametliku kanaliga. Tema nime kasutas ära Venemaa propaganda, väites, et uurimuse autor on Prantsuse uuriv ajakirjanik. Video ilmumise ajal oli kanalil vaid 8 jälgijat. 

Praeguseks on video YouTube’st maha võetud, sest see rikkus YouTube’i kogukonnareegleid. Avalikust veebiarhiivist nähtub, et rohkem videoid sel kanalil pole kunagi olnud. Seega võib järeldada, et kanal loodi ainult selleks, et portaal saaks oma artiklis viidata anonüümsele videole ja “Prantsusmaa uurivale ajakirjanikule”.

Kuvatõmmised väidetavast vilepuhujast ja tema töötõendist

Väidete tõesust peaks kinnitama foto anonüümsest töötõendist, mille on väidetavalt väljastanud Olena Zelenska fond. Pole ühtegi tõendit, et selline dokument on päriselt olemas või et selle on väljastanud Zelenska fond. Kuna mehe nimi ja nägu on nii videos kui ka väidetaval töötõendil varjatud, pole võimalik tuvastada, kas mees ka päriselt on kuidagi seotud Zelenska fondiga. Tegu on võltsinguga.

Ükski autoriteetne Lääne ega Ukraina meediaväljaanne pole Zelenska fondi “lastekaubandusest” kirjutanud, küll aga lükkasid arvukad faktikontrollimise väljaanded selle info ümber juba pool aastat tagasi. 

Olena Zelenska heategevusfond ei tegele Ukraina laste evakueerimisega. Fond abistab suuri kasuperesid ja orbusid, varustab Ukraina koole kaugõppeks vajalike seadmetega ja taastab elamuid kasuperedele, kes kaotasid sõja tagajärjel kodu. 

Eelmisel aastal sai Zelenska fond CAF America rahvusvahelise sertifikaadi, millega tunnustatakse läbipaistvaid ja usaldusväärseid heategevusfonde. Spetsialistid kontrollisid juhtimisstruktuuri, finantsaruandeid jne. 

Otsus: vale. Väited Zelenska fondi “seksikaubanduse” kohta pärinevad Kremli-meelsetest valeinfo-portaalidest, mis viitavad anonüümsele YouTube’i videole. Selles räägib mees, kes ei öelnud oma nime, ei näidanud nägu ega esitanud ühtegi tõendit kinnitamaks oma süüdistusi. Tegu on tahtliku ja Ukraina-vastase valeinfoga.