NÄDALA LAHKUJA | Madis Kallas

Madis Kallas

Naljaga pooleks võib öelda, et valitsuses oligi segadust tekitavalt palju Kallaseid – peaaegu neljandik koosseisust. Nüüd on neid järel kaks nagu ka Riisalosid.

Aga tõsisemalt. Poliitikas ei anta üldiselt oma kõrget kohta ära niisama. Minister lahkub kas skandaaliga või mingil force majeure’i põhjusel à la tervise järsk halvenemine. Võib ka juhtuda, et inimene ei saanud oma tööga lihtsalt hakkama.

Mis ikkagi juhtus? Seda vastust siiani ei ole.

Kallase näide on kummalisem, sest tundus, et ehkki ta väljendas raskusi oma eesmärkide täitmise kohta, hakkas viimastel nädalatel olukord tema haldusalas pigem roosilisemana tunduma.

Paljud rahakraanid keerati lahti ja ka eksminister ise nentis, et olukord on parem kui mõni nädal varem. Siis aga tuli järsk lõpp ja jutt sellest, et nüüd on õige aeg rohkem perega olla.

Mis ikkagi juhtus? Seda vastust siiani ei ole. Kas stress kasvas üle pea? Kas mingi skandaal podiseb kuskil ja me ei tea seda? Kas valdkonna olukord on selline, et minister oli sunnitud valget lippu lehvitama?

Riigi rahandusega on olukord pehmelt öeldes sant ja võimalik, et tulevased kärpekäärid hakkavad lõikama just seda valdkonda. IMF soovitas eelmisel nädalal meil raskel ajal mitte kärpida, aga surve selleks on suur.

NÄDALA SÕNA | Johhaidii!

See lugu sai alguse küll juba möödunud pühapäeval, kuid on nii kummaline, et väärib kindlasti mainimist. Eesti 200-l on olnud nii keeruline aeg, et selle peale võiks küll öelda „Johhaidii!“. Valimisedu mängiti maha kiiremini, kui sa suudad öelda „johhaidii!“.

„Johhaidii“ väljendab pahameelt, nördimust, imestust või uljast rõõmu.

Just see sõna otsustati valida erakonna uue kampaania osaks. Erakonna esimees Margus Tsahkna sõnas, et Eesti 200 Euroopa Parlamendi valimiskampaania tunnuslaulus kõlav „johhaidii“ on sõnum, et nende erakonnaga on kõik võimalik, sest erakond teeb muudatusi riigi ja Tallinna tasandil. „Meie plaan on nüüd minna „johhaidii“ Euroopasse, sõna otseses mõttes,“ lisas Tsahkna.

Hiljem ütles ta: „Me tahamegi meeskonnana saada „johhaidii“ need hääled kätte ja minna tegema neid otsuseid, mida see Euroopa koosseis peab tegema.“

Eesti keele instituudi Sõnaveebis on kirjas, et „johhaidii“ väljendab pahameelt, nördimust, imestust või uljast rõõmu. Milline neist variantidest on praegu viimastel riigikogu valimistel Eesti 200 valinute huulil? Pakun, et mitte uljas rõõm.

NÄDALA LUGEMISSOOVITUSED

1) Majatäis õnnetuid inimesi

Taod aga aastast aastasse kindlustusfirmale sajalisi pihku, ja kui suur tragöödia juhtub, ei ole sellest mingit kasu. Mõtlemapanev lugu, mis tõenäoliselt pani paljusid oma kindlustuslepinguid üle vaatama. Ühtlasi ka mõtlema, kas tasub kindlustust üldse võtta, kui maja asjad on ligadi-logadi.

2) Kas suur raha liigub ausal teel?

Eesti on üldiselt olnud väga tubli igasuguste suunatud hangete välja juurimisel. Aeg-ajalt neid siiski ette tuleb ja välihaiglatega seonduv on üks neist, kus kahtlused on õhus. Kõrvad, mis sealt tagant paistavad, kuuluvad nii ärimeestele kui ka tuntud poliitikule.

3) Kohus sekkus jälle ajakirjanike töösse

3. ja 4. võim on viimasel ajal korduvalt sattunud vales kontekstis vastakuti. Eesti Ekspressis jäi ilmumata lugu, mille valmimisse sekkus kohus. Põhjendused, mille nad andsid, jäid segaseks ja viitavad, et selliseid asju võib nüüd hakata tulema massiliselt. Head see ei tõota.

4) Pingelisel ajal kaotame väärt mehi

Huvitav on see, et viimaste aastate kaks silmapaistvamat sektorit on kaotanud või kaotamas pea kõik oma säravamad ja teadjamad vennad. Nii kaitsesektor kui ka energeetika valdkond. Pingeid on palju – oleks vaid nii, et inimsuhted meie suurt pilti murendama ei hakkaks.

5) Jääda või mitte jääda, selles on küsimus

Siinkirjutaja kirjutas loo Lux Expressi äriedust Venemaal. Hea kolleeg Vilja Kiisler usutles firma omanikku Hugo Osulat. Jätkuvalt on küsimus, kuidas peaksime suhtuma neisse ettevõtetesse, kes Venemaal mingitki äri teevad, eriti seal makse maksavad. Ettevõtjatest võib mingi nurga alt ju ka aru saada.

6) Valitsuse ja Töötukassa algav kemplus

Ministri plaan ei meeldi Töötukassale, sest see võib nad rahahätta jätta. Milline on aga mõju töötutele?